delignyencontro@gmail.com

Cicle Fernand Deligny . Filmoteca de Catalunya . 6~14.2.2024

“Per a Fernand Deligny (1913-1996), educador i escriptor, el cinema va ser una «presència propera» i una eina constant per als diferents projectes duts a terme amb infants i adolescents en els marges de la societat. Deligny sempre va tenir al cap un film «per fer». En companyia d’Yves Guignard i l’ajuda de Chris Marker i de la cooperativa SLON per al seu primer film, Le moindre geste. I, més tard, amb Renaud Victor i François Truffaut per a Ce gamin, là. El cinema i, més tard, la imatge, ocupen una part central en la seva escriptura i apareixen de manera insistent en les seves reflexions tardanes sobre el llenguatge i la institució a partir de la percepció dels nois i les noies autistes amb els quals va conviure la major part de la seva vida. En aquest programa combinem les pel·lícules i els cineastes amb els quals va dialogar i col·laborar, juntament amb associacions més lliures, inspirades al mateix temps per la seva cinefília i per les preguntes que ell dirigeix al cinema. Existeix un pensament sense llenguatge? Quina altra cosa pot fer una càmera a part d’una pel·lícula? Quina és la imatge?” [ Martín Molina, programador ] [ more ]